keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Oma hevonen- mitä pitää huomioida?

Tästä aiheesta kuulee todella usein hevospiireissä puhuttavan, joten päätin nyt kertoa teille oman mielipiteeni asiasta. Eli siis oma hevonen- mitä pitää huomioida kun olet hankkimassa hevosta?

Ennenkuin katsot edes myytäviä hevosia sinun on parasta miettiä onko sinulla varaa hevosen ylläpitoon? Hevosiahan saa jopa ilmaiseksi, mutta ylläpito on se joka maksaa.
Hevonen tarvitsee tallipaikan. Jos sinulla on oma talli tulee ylläpito ehkä hieman halvemmaksi. Tallipaikkojenkin hinta vaihtelee suuresti. Tavallisemmin se on luultavasti sen 200-600e/kk. Toki tässäkin hinta riippuu ihan siitä mitä palveluja talilla on tarjottavanaan tai missä se sijaitsee.

Toinen tärkeä asia on eläinlääkäri kulut. Harvemmin on hevosia jotka olisivat aina terveitä. Tässäkään en väitä etteikö niitäkin löytyisi, mutta useimmiten aina joskus tulee jotain. Mielestäni on todella väärin eläintä kohtaan jos ei ole varaa silloin ostaa lääkkeitä tai hankkia eläinlääkäriä kun eläin niitä tarvitsee.


Kengitys. Useimmat hevoset tarvitsevat kengät, tai ainakin kavioita pitää huoltaa säännöllisin väliajoin. Kengityksen hinta riippuu ihan kengittäjästä ja mitä hevoselle laitetaan jalkoihin, mutta yleensä hinnat ovat siinä 50-100e kenkien kanssa.




Hevosen pitää saada ruokaa ihan niinkuin kaikkien muidenkin elävien olentojen. Ruokien hinnat riippuvat siitä mitä kyseinen hevonen nyt tarvitseekaan. Esimerkiksi useimmat kilpahevoset syövät vaikka mitä lisäravinteita ja mömmöjä, mutta Ruusa ja Jusu saavat vain kivennäisiä ja lisarehua. Heinä on perusrehu jota kaikki hevoset syövät lähes poikkeuksetta.


Jotta hevosella voisi ratsastaa tarvitsee varusteita. Satula ja suitset olisi jokaisen hevosen hyvä omistaa ja niillä pääsee jo pitkälle. Lisäksi suojia tai pinteleitä tulisi omistaa jos hevonen tarvitsee niitä. Kaikki martingaalit, gramaanit yms. muut apuohjat eivät ole aina pakollisia ihan hevosesta ja ratsastajasta riippuen. Useimmat ponit tarvitsevat myös satulaansa häntäremmin jotta satula ei valu kaulalle.


Lopuksi on hyvä huomioida vielä mitä haluaa hevosen kanssa tehdä. Haluaako vain maastokaverin vai kisakenttiä valloittavan ruusukehain?
Jälkimmäisessa tapauksessa täytyy huomioida että valmennukset, kisat, kisaluvat hevoselle ja ratsastajalle sekä matkakulut, kaikki maksavat.
Valmennuksien hinnat vaihtelevat paljon ihan valmentajasta riippuen. Matkakulut tulevat ihan sen mukaan miten pitkälle haluaa hevosensa kuskata.

Toivottavasti tästä postauksesta oli nyt jollekkin hyötyä! Muistakaa että tässä oli minun mielipiteeni ja ajatukseni, ja jos huomaatte että jossain kohdassa on puutteita tai korjattavaa kertokaa minulle. :)

7 kommenttia:

  1. Heips!
    Mie tässä lueskelin ja omasta mielestäni en löytänyt kohtaa vakuutukset. Vaakutukset olisi hyvä hankkia jos hevonen jääkin auton alle tai saa jonki vamman. Myös ratsastajalla olisi hyvä olla vakuutukset.

    VastaaPoista
  2. Hevosten hampaiden raspaus on myös hoidettava. Vakuutukset*

    VastaaPoista
  3. Hei Anonyymit! Olette aivan oikeassa että hevosella sekö ratsastajalla olisi hyvä olla vakuutukset. Myös raspaaminen on tärkeä asia. Kirjoittelin postauksen illalla hieman väsyneenä ja itsellenikin jäi kyllä semmonen fiilis että nyt jotain tärkeää unohtui. :D

    VastaaPoista
  4. Hei Anonyymit! Olette aivan oikeassa että hevosella sekö ratsastajalla olisi hyvä olla vakuutukset. Myös raspaaminen on tärkeä asia. Kirjoittelin postauksen illalla hieman väsyneenä ja itsellenikin jäi kyllä semmonen fiilis että nyt jotain tärkeää unohtui. :D

    VastaaPoista
  5. Hei Anonyymit! Olette aivan oikeassa että hevosella sekö ratsastajalla olisi hyvä olla vakuutukset. Myös raspaaminen on tärkeä asia. Kirjoittelin postauksen illalla hieman väsyneenä ja itsellenikin jäi kyllä semmonen fiilis että nyt jotain tärkeää unohtui. :D

    VastaaPoista

Pidetään kommentit asiallisina! Positiivinen ja kehittävä palaute on aina tervetullutta! Kiitos! :)